PROGRAM
09:00 - 17:00
TELEFON
0755 251 376
Noutati MacBook Pro
28
iulie

În sfârșit, noile modele de MacBook Pro au sosit și la noi. Ne-am apucat imediat să le punem la treabă, ca să vedem dacă sunt atât de performante pe cât promite Apple. Ne declarăm foarte mulțumiți.

În 2016, Apple a făcut un pas îndrăzneț și a modificat radical linia de producție pentru MacBook Pro. Asta nu a afectat doar designul, ci și anumite componente precum tastatura (Butterfly mechanism), numărul și calitatea porturilor sau transformarea clasicei function bar în Touch Bar.

Pe de o parte, toate aceste modificări nu erau tocmai necesare, de vreme ce generația precedentă de MacBook Pro se descurca fantastic, însă întotdeauna e loc pentru mai bine. Exact așa cum era de așteptat, masa utilizatorilor a fost divizată: unii au primit imediat și cu încântare modificările, în vreme ce alții au disprețuit direcția aleasă de Apple.

Vocile critice au pus accent în special pe raportul preț-valoare, în vreme ce porturile USB-C, Touch Bar-ul și noua tastatură nu s-au dovedit motive suficiente pentru a câștiga la fel de multe inimi. Ei bine, e complet inutil să contrazici argumentul prețului. Dispozitivele Apple nu au fost niciodată ieftine, în special în Europa, unde se aplică atât TVA-ul, cât și riscul ratei de schimb valutar. Una peste alta, legile cererii și comenzii încă sunt valide: nimeni nu stă cu un pistol la tâmpla clienților ca să cumpere anumite produse. Dacă merită, produsul va fi cumpărat. Dacă nu, atunci Apple ar trebui să-și revizuiască strategia de pricing.

Între timp, critica adusă performanței a fost mult mai rezonabilă, deși suntem de părere că aceasta s-a datorat în principal alegerii nefericite a numelor acestor dispozitive. Chiar dacă modelele de bază Pro cu Touch Bar nu erau neapărat niște uzine de calcul, modelele categoriei de top atingeau performanțe destul de notabile. Cu toate astea, modelele Pro fără Touch Bar aveau o configurație destul de slabă în comparație cu sarcinile pentru care au fost proiectate. Acestea erau tot Pro-uri, terminologia Pro MacBook ar fi fost mult mai potrivită.

Când vine vorba de un lifestyle bazat doar pe USB-C, avem sentimente contradictorii. Pe de o parte, această tehnologie e cu ani lumină înaintea celor care au fost înlocuite. Pe de altă parte, e o realitate că lumea nu e încă pregătită pentru USB-C, deși au trecut deja doi ani de la lansare. Acest port limitează utilizarea profesională, însă dacă ești echipat cu câteva adaptoare, nu există nicio restricție.

Mecanismul Butterfly de pe tastatură e, la drept vorbind, doar o chestiune de gust. În opinia noastră, odată obișnuit cu el, nu vei mai dori să încerci altceva, dar suntem gata să acceptăm faptul că unii utilizatori nu s-au putut obișnui cu acest sistem. Nu mai e nevoie să amintim că volumul (sau mai degrabă tonul) atingerii tastelor poate fi nefiresc, dar e ceva cu care te poți obișnui ușor.

Și care e motivul pentru acest atât de lung prolog? După o zi și jumătate de testări intense, putem afirma cu mândrie că odată cu seria Pro din 2018, Apple a ajuns în sfârșit la destinația conceptului la care a început să viseze în toamna anului 2016. Avem de a face cu un MacBook mult mai rafinat, care a lăsat în urmă principalele probleme cu care se confrunta și care nu face niciun fel de compromis, exact așa cum și l-a imaginat Apple în urmă cu 2 ani.

Iată în continuare un test amănunțit cu accent pe acele detalii care, în opinia noastră, au contribuit la îmbunătățirea liniei de producție a modelelor MacBook Pro din prezent.

Performanță

Actuala redesenare, care s-a realizat în principal la nivel de hardware interior, nu a adus prea multe modificări de design. În afară de suprafața perforată ce acoperă speakerele și care e cu câțiva milimetri mai lungă, nu există nicio diferență vizuală față de modelele de MacBook Pro din 2017. Însă în interior, lucrurile stau cu totul altfel. Aceste dispozitive sunt echipate cu a 8-a generație de procesoare Coffe Lake de la Intel, iar asta se traduce pur și simplu prin cea mai bună tehnologie. Ca să nu mai menționăm și de cele două nuclee în plus care au fost adăugate pe ambele modele. De aici rezultă un upgrade de performanță.

Apple a promis un upgrade de 70% comparativ cu modelul de anul trecut, însă potrivit rezultatelor înregistrate pe Geekbech de modelul de 13”, performanța multi-core a evidențiat o îmbunătățire cu 80%. Dispozitivul testat de noi are „doar” un procesor i5 de 2.3 GHz și 8 GB memorie RAM LPDDR3. Chiar și așa, a fost mai mult decât suficient pentru a remarca diferența de performanță față de modelul Pro din 2017 echipat cu procesor de 2.3 GHz.

Configurația de top pentru modelul de 13” e alcătuită dintr-un procesor Intel Core i7 din generația a 8-a cu 4 nuclee ce lucrează la o frecvență de 2.7 GHz (cu un Turbo Boost de până la 3.8 GHz) și 16 GB de memorie RAM LPDDR2 la 2133 Mhz, care depășește pur și simplu în performanță modelele de bază de 15” din 2017. Iată rezultatul Benchmark.

În acest moment, nu putem trece de noul prag pe care îl reprezintă scăderea performanței înregistrată de MacBook Pro-uri (în special de modelele de 15” echipate cu procesoare i9) din cauza supraîncălzirii. Nu are rost să negăm prezența așa numitei suprasolicitări termice. Dar noi nu am reușit să reproducem fenomenul, însă ce-i drept nici nu am supus dispozitivul la sarcini ce l-ar putea predispune la asta. Însă nu cei de la Apple sunt vinovați pentru asta, ci fizica în sine, iar acest fenomen afectează și alte computere.

Asta ne permite dezvoltarea tehnologică pe care am atins-o în prezent. Da, aplicarea diferitelor sisteme de răcire ar putea remedia situația, însă asta ne-ar forța să ne luăm la revedere de la minunatul design care a consacrat produsele Apple. Totuși, acesta nu e un motiv suficient care să ne schimbe părerea. Avem de a face cu cea mai puternică generație de MacBook Pro, care păstrează același design fermecător.

Introducerea celei de-a treia generații de tastaturi cu mecanism Butterfly nu e cel mai spectaculos upgrade, dar e unul asupra căruia merită să ne îndreptăm atenția. Deși senzația dată de atingerea tastelor a rămas aceeași ca la versiunile precedente – mișcarea relativ scurtă a tastelor, iluminat interior pe bază de LED, etc. – în interior s-a realizat o serie importantă de schimbări.

Apple a introdus un strat subțire de silicon sub tastatură. Așa cum a reieșit din documentele publicate neautorizat de un insider, principala funcție a acestuia e să împiedice firimiturile, cafeaua sau sosul de salată Caesar să intre dedesubt și să prevină lipirea tastelor. Având în vedere că a trebuit să pornească un program special de service pentru rezolvarea acestei probleme, acesta a devenit un aspect foarte important.

De asemenea, procesul de tastare a devenit mai silențios. La început nu ne-am dat seama dacă este într-adevăr mai silențios sau dacă e vreun fel de efect placebo, însă după o zi de utilizare, putem afirma cu mândrie că sunetul generat de apăsarea butoanelor s-a estompat. Stratul de silicon protejează dispozitivul de contactul direct cu diferite lichide și ar putea contribui la extinderea duratei de viață a acestuia.

În 2016, odată cu modelul de iPad Pro 9.7”, Apple a lansat propria tehnologie de display ce poartă numele de True Tone. De atunci, True Tone a fost inclus pe modelele ulterioare de iPad Pro, pe iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X, iar în prezent face parte din configurația celor mai recente modele de MacBook Pro.

Tehnologia funcționează după aceleași principii ca la dispozitivele mobile: sistemul încearcă să calibreze nuanțele displayului în funcție de lumina ambientală, iar asta sporește naturalețea imaginii. Pe scurt, avem de a face cu modul dinamic Night Shift, cu toate atributele sale pozitive și negative. Nu vrem să se înțeleagă că acesta ar fi un punct-cheie ce va afecta vânzările, dar una peste alta, e un aspect pozitiv pentru noile modele de MacBook.

Chip T2, Bluetooth 5.0

Însă afirmația de mai sus este valabilă pentru chip-ul T2 și pentru versiunea 5.0 de Bluetooth. Despre beneficiile celui dintâi am scris deja aici. Cea mai impresionantă funcție este comanda vocală „Hey Siri”, dar nu trebuie să trecem cu vederea nici setările avansate de securitate, care sunt cel puțin la fel de importante.

Bluetooth 5.0 ascunde la rândul său câteva trucuri uimitoare, care, din păcate, funcționează doar cu accesorii ce utilizează acest standard. De exemplu, toate dispozitivele audio comunică prin Bluetooth Low Energy, iar asta reprezintă un mare avantaj pentru baterie. Dar cea mai importantă nouă funcție a Bluetooth 5.0 se numește Dual Audio.

Aceasta permite sursei să emită simultan același semnal audio către două dispozitive diferite. Nu credem că mai e necesar să explicăm care sunt avantajele. Acest nou standard adaugă un plus de viteză serviciilor, lucrând cu timpi de răspuns mai scurți și cu o gamă mai extinsă. Chiar așteptam un astfel de upgrade și ne bucurăm că noile modele de MacBook Pro s-au înscris, alături de iPhone 8, 8 Plus și X, pe lista dispozitivelor compatibile cu această funcție.

Pe lângă toate aceste noi și strălucitoare caracteristici, există o mulțime de aspecte de care Apple nu s-a atins. Unul dintre ele e Touch Bar, cu care ne-am mai familiarizat. Desigur, îl mai încercasem înainte, dar nu am avut ocazia să îl utilizăm pe o durată mai lungă. După o zi și jumătate de utilizare, ne declarăm surprinși de toate acele comentarii negative la adresa acestuia.

Nu am spune că merită din plin banii în plus ceruți de Apple, dar, în principal, bara OLED funcționează fără niciun fel de probleme. Pe de o parte, aceasta contribuie la designul modern al tastaturii și chiar se ocupă de o mulțime de funcții utile, la care oferă acces rapid. Suntem de părere că dacă am începe să o folosim la un nivel mai avansat, în scurt timp i-am duce lipsa. Singurul lucru deranjant e că riști să apeși mereu escape în timp ce degetul mic se află pe ESC, dar suntem siguri că se renunță destul de ușor la acest obicei.

Situația porturilor nu s-a schimbat deloc – așa cum ne și așteptam. După doi ani de utilizare, nimic în lume nu i-ar convinge pe cei de la Apple să își schimbe părerea față de cititorul de carduri SD, încărcătorul MacSafe sau clasicul adaptor USB pe care le-au exilat. Am trecut deja de șocul inițial, așa că nu merită să pierdem prea mult timp cu asta. Însă un aspect important e că acum toate cele patru porturi de pe modelul de 13” suportă Thunderbolt 3, nu doar două dintre ele.

Ca un gând de final, nu putem decât să repetăm ce am spus la început: acest upgrade a dus linia de producție a dispozitivelor MacBook Pro acolo unde ar trebui să fie. Mulțumită plusului de putere de calcul cu care a fost înzestrat, modelul de 13” a pătruns în liga dispozitivelor recomandate pentru uz profesionist. Chip-ul T2, displayul True Tone și Bluetooth 5.0 par să fie câteva elemente în plus ce au un impact uriaș asupra uzului cotidian.

A treia generație de tastaturi Butterfly e un bun exemplu de rezolvare a problemelor inițiale – precum tastele zgomotoase sau care rămân lipite – în mai puțin de doi ani de la lansarea conceptului.

Principalele funcții au rămas intacte. Nu avem porturi în plus, iar Touch Bar-ul nu s-a schimbat deloc. Prețurile au rămas și ele neschimbate. Și dacă luăm în calcul că upgrade-ul de față nu e unul obișnuit ce vine cu o creștere în performanță de doar 10%, acest aspect e o surpriză plăcută. Apple ar fi avut suficiente motive să ridice prețurile cu această ocazie, dar nu au făcut-o. Și ce idee bună au avut..

Una peste alta, noi ne declarăm cu totul mulțumiți de noul dispozitiv, care a făcut, negreșit, un mare pas înainte. Nu putem decât să sperăm ca toate upgrade-urile să fie la fel și de acum înainte..

Vrei sa iti repari un dispozitiv?

CleanPC iti repara toate gadgeturile, calculatorul, laptop, telefonul etc...

 

Vrei sa primesti ultimele noutati?

Stai conectat la ultimele noutati de la CleanPC.

X