PROGRAM
09:00 - 17:00
TELEFON
0755 251 376
Noutati MacBook Pro
28
iulie

├Än sf├ór╚Öit, noile modele de MacBook Pro au sosit ╚Öi la noi. Ne-am apucat imediat s─â le punem la treab─â, ca s─â vedem dac─â sunt at├ót de performante pe c├ót promite Apple. Ne declar─âm foarte mul╚Ťumi╚Ťi.

├Än 2016, Apple a f─âcut un pas ├«ndr─âzne╚Ť ╚Öi a modificat radical linia de produc╚Ťie pentru MacBook Pro. Asta nu a afectat doar designul, ci ╚Öi anumite componente precum tastatura (Butterfly mechanism), num─ârul ╚Öi calitatea porturilor sau transformarea clasicei function bar ├«n Touch Bar.

Pe de o parte, toate aceste modific─âri nu erau tocmai necesare, de vreme ce genera╚Ťia precedent─â de MacBook Pro se descurca fantastic, ├«ns─â ├«ntotdeauna e loc pentru mai bine. Exact a╚Öa cum era de a╚Öteptat, masa utilizatorilor a fost divizat─â: unii au primit imediat ╚Öi cu ├«nc├óntare modific─ârile, ├«n vreme ce al╚Ťii au dispre╚Ťuit direc╚Ťia aleas─â de Apple.

Vocile critice au pus accent ├«n special pe raportul pre╚Ť-valoare, ├«n vreme ce porturile USB-C, Touch Bar-ul ╚Öi noua tastatur─â nu s-au dovedit motive suficiente pentru a c├ó╚Ötiga la fel de multe inimi. Ei bine, e complet inutil s─â contrazici argumentul pre╚Ťului. Dispozitivele Apple nu au fost niciodat─â ieftine, ├«n special ├«n Europa, unde se aplic─â at├ót TVA-ul, c├ót ╚Öi riscul ratei de schimb valutar. Una peste alta, legile cererii ╚Öi comenzii ├«nc─â sunt valide: nimeni nu st─â cu un pistol la t├ómpla clien╚Ťilor ca s─â cumpere anumite produse. Dac─â merit─â, produsul va fi cump─ârat. Dac─â nu, atunci Apple ar trebui s─â-╚Öi revizuiasc─â strategia de pricing.

├Äntre timp, critica adus─â performan╚Ťei a fost mult mai rezonabil─â, de╚Öi suntem de p─ârere c─â aceasta s-a datorat ├«n principal alegerii nefericite a numelor acestor dispozitive. Chiar dac─â modelele de baz─â Pro cu Touch Bar nu erau neap─ârat ni╚Öte uzine de calcul, modelele categoriei de top atingeau performan╚Ťe destul de notabile. Cu toate astea, modelele Pro f─âr─â Touch Bar aveau o configura╚Ťie destul de slab─â ├«n compara╚Ťie cu sarcinile pentru care au fost proiectate. Acestea erau tot Pro-uri, terminologia Pro MacBook ar fi fost mult mai potrivit─â.

C├ónd vine vorba de un lifestyle bazat doar pe USB-C, avem sentimente contradictorii. Pe de o parte, aceast─â tehnologie e cu ani lumin─â ├«naintea celor care au fost ├«nlocuite. Pe de alt─â parte, e o realitate c─â lumea nu e ├«nc─â preg─âtit─â pentru USB-C, de╚Öi au trecut deja doi ani de la lansare. Acest port limiteaz─â utilizarea profesional─â, ├«ns─â dac─â e╚Öti echipat cu c├óteva adaptoare, nu exist─â nicio restric╚Ťie.

Mecanismul Butterfly de pe tastatur─â e, la drept vorbind, doar o chestiune de gust. ├Än opinia noastr─â, odat─â obi╚Önuit cu el, nu vei mai dori s─â ├«ncerci altceva, dar suntem gata s─â accept─âm faptul c─â unii utilizatori nu s-au putut obi╚Önui cu acest sistem. Nu mai e nevoie s─â amintim c─â volumul (sau mai degrab─â tonul) atingerii tastelor poate fi nefiresc, dar e ceva cu care te po╚Ťi obi╚Önui u╚Öor.

╚śi care e motivul pentru acest at├ót de lung prolog? Dup─â o zi ╚Öi jum─âtate de test─âri intense, putem afirma cu m├óndrie c─â odat─â cu seria Pro din 2018, Apple a ajuns ├«n sf├ór╚Öit la destina╚Ťia conceptului la care a ├«nceput s─â viseze ├«n toamna anului 2016. Avem de a face cu un MacBook mult mai rafinat, care a l─âsat ├«n urm─â principalele probleme cu care se confrunta ╚Öi care nu face niciun fel de compromis, exact a╚Öa cum ╚Öi l-a imaginat Apple ├«n urm─â cu 2 ani.

Iat─â ├«n continuare un test am─ânun╚Ťit cu accent pe acele detalii care, ├«n opinia noastr─â, au contribuit la ├«mbun─ât─â╚Ťirea liniei de produc╚Ťie a modelelor MacBook Pro din prezent.

Performan╚Ť─â

Actuala redesenare, care s-a realizat ├«n principal la nivel de hardware interior, nu a adus prea multe modific─âri de design. ├Än afar─â de suprafa╚Ťa perforat─â ce acoper─â speakerele ╚Öi care e cu c├ó╚Ťiva milimetri mai lung─â, nu exist─â nicio diferen╚Ť─â vizual─â fa╚Ť─â de modelele de MacBook Pro din 2017. ├Äns─â ├«n interior, lucrurile stau cu totul altfel. Aceste dispozitive sunt echipate cu a 8-a genera╚Ťie de procesoare Coffe Lake de la Intel, iar asta se traduce pur ╚Öi simplu prin cea mai bun─â tehnologie. Ca s─â nu mai men╚Ťion─âm ╚Öi de cele dou─â nuclee ├«n plus care au fost ad─âugate pe ambele modele. De aici rezult─â un upgrade de performan╚Ť─â.

Apple a promis un upgrade de 70% comparativ cu modelul de anul trecut, ├«ns─â potrivit rezultatelor ├«nregistrate pe Geekbech de modelul de 13ÔÇŁ, performan╚Ťa multi-core a eviden╚Ťiat o ├«mbun─ât─â╚Ťire cu 80%. Dispozitivul testat de noi are ÔÇ×doarÔÇŁ un procesor i5 de 2.3 GHz ╚Öi 8 GB memorie RAM LPDDR3. Chiar ╚Öi a╚Öa, a fost mai mult dec├ót suficient pentru a remarca diferen╚Ťa de performan╚Ť─â fa╚Ť─â de modelul Pro din 2017 echipat cu procesor de 2.3 GHz.

Configura╚Ťia de top pentru modelul de 13ÔÇŁ e alc─âtuit─â dintr-un procesor Intel Core i7 din genera╚Ťia a 8-a cu 4 nuclee ce lucreaz─â la o frecven╚Ť─â de 2.7 GHz (cu un Turbo Boost de p├ón─â la 3.8 GHz) ╚Öi 16 GB de memorie RAM LPDDR2 la 2133 Mhz, care dep─â╚Öe╚Öte pur ╚Öi simplu ├«n performan╚Ť─â modelele de baz─â de 15ÔÇŁ din 2017. Iat─â rezultatul Benchmark.

├Än acest moment, nu putem trece de noul prag pe care ├«l reprezint─â sc─âderea performan╚Ťei ├«nregistrat─â de MacBook Pro-uri (├«n special de modelele de 15ÔÇŁ echipate cu procesoare i9) din cauza supra├«nc─âlzirii. Nu are rost s─â neg─âm prezen╚Ťa a╚Öa numitei suprasolicit─âri termice. Dar noi nu am reu╚Öit s─â reproducem fenomenul, ├«ns─â ce-i drept nici nu am supus dispozitivul la sarcini ce l-ar putea predispune la asta. ├Äns─â nu cei de la Apple sunt vinova╚Ťi pentru asta, ci fizica ├«n sine, iar acest fenomen afecteaz─â ╚Öi alte computere.

Asta ne permite dezvoltarea tehnologic─â pe care am atins-o ├«n prezent. Da, aplicarea diferitelor sisteme de r─âcire ar putea remedia situa╚Ťia, ├«ns─â asta ne-ar for╚Ťa s─â ne lu─âm la revedere de la minunatul design care a consacrat produsele Apple. Totu╚Öi, acesta nu e un motiv suficient care s─â ne schimbe p─ârerea. Avem de a face cu cea mai puternic─â genera╚Ťie de MacBook Pro, care p─âstreaz─â acela╚Öi design fermec─âtor.

Introducerea celei de-a treia genera╚Ťii de tastaturi cu mecanism Butterfly nu e cel mai spectaculos upgrade, dar e unul asupra c─âruia merit─â s─â ne ├«ndrept─âm aten╚Ťia. De╚Öi senza╚Ťia dat─â de atingerea tastelor a r─âmas aceea╚Öi ca la versiunile precedente ÔÇô mi╚Öcarea relativ scurt─â a tastelor, iluminat interior pe baz─â de LED, etc. ÔÇô ├«n interior s-a realizat o serie important─â de schimb─âri.

Apple a introdus un strat sub╚Ťire de silicon sub tastatur─â. A╚Öa cum a reie╚Öit din documentele publicate neautorizat de un insider, principala func╚Ťie a acestuia e s─â ├«mpiedice firimiturile, cafeaua sau sosul de salat─â Caesar s─â intre dedesubt ╚Öi s─â previn─â lipirea tastelor. Av├ónd ├«n vedere c─â a trebuit s─â porneasc─â un program special de service┬ápentru rezolvarea acestei probleme, acesta a devenit un aspect foarte important.

De asemenea, procesul de tastare a devenit mai silen╚Ťios. La ├«nceput nu ne-am dat seama dac─â este ├«ntr-adev─âr mai silen╚Ťios sau dac─â e vreun fel de efect placebo, ├«ns─â dup─â o zi de utilizare, putem afirma cu m├óndrie c─â sunetul generat de ap─âsarea butoanelor s-a estompat. Stratul de silicon protejeaz─â dispozitivul de contactul direct cu diferite lichide ╚Öi ar putea contribui la extinderea duratei de via╚Ť─â a acestuia.

├Än 2016, odat─â cu modelul de iPad Pro 9.7ÔÇŁ, Apple a lansat propria tehnologie de display ce poart─â numele de True Tone. De atunci, True Tone a fost inclus pe modelele ulterioare de iPad Pro, pe iPhone 8, iPhone 8 Plus ╚Öi iPhone X, iar ├«n prezent face parte din configura╚Ťia celor mai recente modele de MacBook Pro.

Tehnologia func╚Ťioneaz─â dup─â acelea╚Öi principii ca la dispozitivele mobile: sistemul ├«ncearc─â s─â calibreze nuan╚Ťele displayului ├«n func╚Ťie de lumina ambiental─â, iar asta spore╚Öte naturale╚Ťea imaginii. Pe scurt, avem de a face cu modul dinamic Night Shift, cu toate atributele sale pozitive ╚Öi negative. Nu vrem s─â se ├«n╚Ťeleag─â c─â acesta ar fi un punct-cheie ce va afecta v├ónz─ârile, dar una peste alta, e un aspect pozitiv pentru noile modele de MacBook.

Chip T2, Bluetooth 5.0

├Äns─â afirma╚Ťia de mai sus este valabil─â pentru chip-ul T2 ╚Öi pentru versiunea 5.0 de Bluetooth. Despre beneficiile celui dint├ói am scris deja aici. Cea mai impresionant─â func╚Ťie este comanda vocal─â ÔÇ×Hey SiriÔÇŁ, dar nu trebuie s─â trecem cu vederea nici set─ârile avansate de securitate, care sunt cel pu╚Ťin la fel de importante.

Bluetooth 5.0 ascunde la r├óndul s─âu c├óteva trucuri uimitoare, care, din p─âcate, func╚Ťioneaz─â doar cu accesorii ce utilizeaz─â acest standard. De exemplu, toate dispozitivele audio comunic─â prin Bluetooth Low Energy, iar asta reprezint─â un mare avantaj pentru baterie. Dar cea mai important─â nou─â func╚Ťie a Bluetooth 5.0 se nume╚Öte Dual Audio.

Aceasta permite sursei s─â emit─â simultan acela╚Öi semnal audio c─âtre dou─â dispozitive diferite. Nu credem c─â mai e necesar s─â explic─âm care sunt avantajele. Acest nou standard adaug─â un plus de vitez─â serviciilor, lucr├ónd cu timpi de r─âspuns mai scur╚Ťi ╚Öi cu o gam─â mai extins─â. Chiar a╚Öteptam un astfel de upgrade ╚Öi ne bucur─âm c─â noile modele de MacBook Pro s-au ├«nscris, al─âturi de iPhone 8, 8 Plus ╚Öi X, pe lista dispozitivelor compatibile cu aceast─â func╚Ťie.

Pe l├óng─â toate aceste noi ╚Öi str─âlucitoare caracteristici, exist─â o mul╚Ťime de aspecte de care Apple nu s-a atins. Unul dintre ele e Touch Bar, cu care ne-am mai familiarizat. Desigur, ├«l mai ├«ncercasem ├«nainte, dar nu am avut ocazia s─â ├«l utiliz─âm pe o durat─â mai lung─â. Dup─â o zi ╚Öi jum─âtate de utilizare, ne declar─âm surprin╚Öi de toate acele comentarii negative la adresa acestuia.

Nu am spune c─â merit─â din plin banii ├«n plus ceru╚Ťi de Apple, dar, ├«n principal, bara OLED func╚Ťioneaz─â f─âr─â niciun fel de probleme. Pe de o parte, aceasta contribuie la designul modern al tastaturii ╚Öi chiar se ocup─â de o mul╚Ťime de func╚Ťii utile, la care ofer─â acces rapid. Suntem de p─ârere c─â dac─â am ├«ncepe s─â o folosim la un nivel mai avansat, ├«n scurt timp i-am duce lipsa. Singurul lucru deranjant e c─â ri╚Öti s─â ape╚Öi mereu escape ├«n timp ce degetul mic se afl─â pe ESC, dar suntem siguri c─â se renun╚Ť─â destul de u╚Öor la acest obicei.

Situa╚Ťia porturilor nu s-a schimbat deloc ÔÇô a╚Öa cum ne ╚Öi a╚Öteptam. Dup─â doi ani de utilizare, nimic ├«n lume nu i-ar convinge pe cei de la Apple s─â ├«╚Öi schimbe p─ârerea fa╚Ť─â de cititorul de carduri SD, ├«nc─ârc─âtorul MacSafe sau clasicul adaptor USB pe care le-au exilat. Am trecut deja de ╚Öocul ini╚Ťial, a╚Öa c─â nu merit─â s─â pierdem prea mult timp cu asta. ├Äns─â un aspect important e c─â acum toate cele patru porturi de pe modelul de 13ÔÇŁ suport─â Thunderbolt 3, nu doar dou─â dintre ele.

Ca un g├ónd de final, nu putem dec├ót s─â repet─âm ce am spus la ├«nceput: acest upgrade a dus linia de produc╚Ťie a dispozitivelor MacBook Pro acolo unde ar trebui s─â fie. Mul╚Ťumit─â plusului de putere de calcul cu care a fost ├«nzestrat, modelul de 13ÔÇŁ a p─âtruns ├«n liga dispozitivelor recomandate pentru uz profesionist. Chip-ul T2, displayul True Tone ╚Öi Bluetooth 5.0 par s─â fie c├óteva elemente ├«n plus ce au un impact uria╚Ö asupra uzului cotidian.

A treia genera╚Ťie de tastaturi Butterfly e un bun exemplu de rezolvare a problemelor ini╚Ťiale ÔÇô precum tastele zgomotoase sau care r─âm├ón lipite ÔÇô ├«n mai pu╚Ťin de doi ani de la lansarea conceptului.

Principalele func╚Ťii au r─âmas intacte. Nu avem porturi ├«n plus, iar Touch Bar-ul nu s-a schimbat deloc. Pre╚Ťurile au r─âmas ╚Öi ele neschimbate. ╚śi dac─â lu─âm ├«n calcul c─â upgrade-ul de fa╚Ť─â nu e unul obi╚Önuit ce vine cu o cre╚Ötere ├«n performan╚Ť─â de doar 10%, acest aspect e o surpriz─â pl─âcut─â. Apple ar fi avut suficiente motive s─â ridice pre╚Ťurile cu aceast─â ocazie, dar nu au f─âcut-o. ╚śi ce idee bun─â au avut..

Una peste alta, noi ne declar─âm cu totul mul╚Ťumi╚Ťi de noul dispozitiv, care a f─âcut, negre╚Öit, un mare pas ├«nainte. Nu putem dec├ót s─â sper─âm ca toate upgrade-urile s─â fie la fel ╚Öi de acum ├«nainte..

Vrei sa iti repari un dispozitiv?

CleanPC iti repara toate gadgeturile, calculatorul, laptop, telefonul etc...

 

Vrei sa primesti ultimele noutati?

Stai conectat la ultimele noutati de la CleanPC.

X